Pripremanje djeteta za polazak u osnovnu školu ima za cilj uspješnu prilagodbu na nove situacije u djetetovom životu.
Ciljevi su poticanje cjelovitog razvoja djeteta i pripadnosti okruženju; osigurati djetetu u godini prije polaska u školu okružje u kojem će ono najviše moći razviti sve svoje osobne potencijale, zadovoljiti svoje aktualne interese i time steći znanja, vještine i navike, koje će mu omogućiti uspješnu prilagodbu novim uvjetima života, rasta i razvoja, što ga u osnovnoj školi očekuje. Zadaci su prilagođeni potrebama i zanimanjima djece. Da bi se to uspješno ostvarilo potrebna je uspješna i kontinuirana suradnja odgajatelja i roditelja u ozračju međusobnog povjerenja. Važno je razviti pozitivnu sliku djeteta o sebi, što je temelj svake uspješne nadgradnje u razvoju i obrazovanju. Posebna pažnja kod pripreme djeteta za školu, usmjerena je na razvoj dobrog govora što je garancija za lakše savladavanje čitanja i pisanja.
predkola 1Na inicijativu osnovne škole i općine u Rasinji već 1999. godine je dobivena je suglasnost za izvođenje predškolskog programa Male škole koja se i do danas uspješno odvija. Nekoć se odgojno obrazovni proces odvijao u jednoj za to adaptiranoj učionici osnovne škole ,a danas se provodi u novoizgrađenoj i za to opremljenoj zgradi dječjeg vrtića. Programom su obuhvaćena djeca s područja općine Rasinja,a obuhvaća djecu u godini dana pred polazak u školu, koja nisu upisana u primarni program(dječji vrtić). Program je jednogodišnji i provodi se dva puta tjedno po 2 sata i 45 min.

Ta priprema kako kod kuće, tako i u programu predškole, odnosi se na poticanje djeteta na jezično izražavanje kroz svakodnevni razgovor i planirane sadržaje, opisivanje događaja, prepričavanje određenih primjerenih literarnih tekstova. Jednako su važne i motoričke pripreme za razvoj predpisačkih sposobnosti kroz likovno izražavanje i razne igre za razvoj fine motorike prstiju i ruke. Ove radne godine formirane su dvije skupine djece;Tratinčice i Ptičice, a predškolu vodi odgojiteljica Ivana Knapić.
Uskrsna likovna radionica za djecu iz predškole i njihove roditelje. Ukrašavali smo pisanice različitim tehnikama, izrađivali vaze, oslikavali gipsane figurice i družili se.

predkola 2I ove godine, već tradicionalno, djeca iz naše predškole sudjeluju na manifestaciji „Rasinjski Vuzem“. Izložili smo radove-pisanice i ukrase koje su djeca zajedno sa svojim roditeljima izrađivala na zajedničkoj radionici djece i roditelja u predškoli.

© 2018 Općina Rasinja. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg