Eko-selo Kuzminec

Udruga Eko-selo Kuzminec osnovana je 17. svibnja 2002. god. sa ciljem unapređenja kvalitete života na selu, očuvanja kulturne baštine i željom da se smanji odljev stanovništva iz sela. Program udruge podržava i Koprivničko-križevačka županija.

Prvi predsjednik udruge bio je Boris Cypryn koji je sada počasni član udruge. Nakon njega predsjednica je bila Vesna Salak a odnedavno vodstvo udruge preuzima Hrvoje Pepelko. Jedan od osnivača udruge bio je i pokojni g. Dragutin Zajec koji je sa svojom obitelji svesrdno pomagao kako ovu udrugu tako i sve udruge i društva s područja Kuzminca. Tijekom svog postojanja udruga je uspjela uvelike promijeniti sliku Kuzminca. Zapušteno i neuređeno zemljište pretvorila je u rekreacijski centar „STARI FAROF“.

Kompleks se sastoji od sportskih terena za tenis i odbojku na pijesku, a uređen je u blizini župne crkve, na zemljištu koje je u vlasništvu Varaždinske biskupije, a koje je biskupija ustupila udruzi Eko-selo Kuzminec na korištenje i čuvanje, kako zemljišta tako i zgrade starog župnog dvora.

Uz tenisko igralište i igralište za odbojku na pijesku, udruga planira izgraditi još poneka igrališta, a također je u planu stručna obnova starog župnog dvora koji se nalazi u blizini igrališta, a koji potječe još iz vremena baroka.

Program otvorenja trajao je tri dana. 30.04.2010. g. održane su sportske igre učenika s područja općine Rasinja, 01.05. bio je teniski turnir a na svečanom otvorenju 02.05.2010. sudjelovali su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je predvodio i obred blagoslova, koprivničko-križevački župan Darko Koren, tadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, saborski zastupnik Stjepan Milinković te kuzminečki župnici, tadašnji vlč. Damir Kovačić i sada već pokojni vlč. Mijo Peroš. Otvorenju sportskog centra te blagoslovu sportskih terena prisustvovala je i Vesna Salak, predsjednica udruge Eko–selo Kuzminec kao i Jadranka Kvasnička, koja je i najzaslužnija za samu inicijativu i njeno uspješno provođenje u djelo.

Uz otvorenje rekreacijskog centra domaćini su organizirali i prigodan program na kojem su sudjelovali članovi HSPD-a «Sloga» iz Kuzminca, zatim mlada glazbenica prof. Ivana Jaklin uz pratnju prof. Bernarda Dugana te tamburaški sastav «Podravski svirači» iz Molvi.

U organizaciji Udruge „Eko-selo Kuzminec“ na terenima rekreacijskog centra „Stari farof“ u Kuzmincu, održane su 2011.godine prve kosirske igre, koje je otvorio načelnik općine Rasinja g. Danimir Kolman.  Članovi udruge zamjenili su dio dotrajale stolarije na zgradi starog farofa i okolo njega uredili jezero, izgradili teren za odbojku na pijesku, teren od umjetne trave za razne sportske namjene i prije svega pokrenuli život u ovom malom podravskom selu.

Pokrenuli su i ove igre čiji naziv seže u daleku prošlost. Naime žitelji Kuzminca radili su na imanju grofa Baćanija u čijem je posjedu Kuzminec bio, pa su između ostalog kosili grofovo imanje. Zato su im po „kosiru“ dali i nadimak po kojem su bili poznati u ovom kraju. U spomen na te dane udruga je pokrenula prve kosirske igre, kojima je nazočio i predstavnik TZ KKŽ g. Krešimir Blažek.
Ekipe i pojedinci natjecali su se u spretnosti štafetnog prenošenja jajeta na žlici, potezanju užeta, skakanju u vrećama, košnji trave i drugim zabavno-sportskim disciplinama koje su zabavile sve okupljene goste i mještane.

© 2018 Općina Rasinja. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg