Umirovljenici Općine Rasinja proslavili Valentinovo

Udruga umirovljenika Matice Općine Rasinja je ovu godinu počela aktivno s organizacijom društvenog (zabavnog) života svojih članova.

U tom smislu je 14. veljače 2023. godine organiziran izlet na Kalnik. Večera i zabavni program upriličeni su u Kalničkoj kleti u vlasništvu obitelji Kešer. Također je u vinskom podrumu Mladen Kešer besplatno na degustaciju ponudio osam uzoraka vina.
Pozivu na druženje odazvala su se šezdesetčetiri člana Udruge.
Sudionicima druženja je ukratko prezentirano tko je bio Sveti Valentin i zašto se taj dan obilježava kao Dan zaljubljenih. Štovanje Svetog Valentina iskazuje se neprekinuto punih sedamnaest stoljeća iako o njemu nema mnogo povijesnih podataka, nego više legendi. Osim u Katoličkoj crkvi spomendan na Svetog Valentina obilježavaju anglikanci kao i luteranske crkve. O svečevu životu ima više legendi, ali se većina izvora slaže da je bio rimski svećenik u trećem stoljeću za vrijeme cara Klaudija II. Jedna od legendi govori da je pomagao kršćanima bijeg iz rimskih zatvora gdje su bili teško zlostavljani, ali i da je odbio po nalogu Cara prinositi žrtve poganskim bogovima pa je zbog toga bio ubijen. Smatra se da bio zaštitnik zaljubljenih jer je volio ruže i mirisno cvijeće koje je poklanajo zaručnicima, želeći im sretno bračno zajedništvo.Još jedna legenda govori u prilog tom njegovom zaštitništvu. Naime, car Klaudije II je smatrao da su bolji vojnici mladići bez žene i obitelji pa im je zabranio brak. Sveti Valentin je to smatrao nepravednim pa je u tajnosti sklapao brakove mladih zaljubljenih ljudi.Kad je Car to otkrio, dao mu je odsjeći glavu. Inače, Sveti Valentin je zaštitnik pčelara, zaručenih, sretnog braka , putnika i mladih, a zaziva se i protiv epilepsije i nesvjestice.
Članovi Udruge su u spomenutom objektu bili vrlo zadovoljni ponudom jela i pića kao i dobrom glazbom te su večer proveli u vrlo veselom ozračju, a svojim domovima su se , napunjenih baterija , vratili nakon ponoći.

Za Izvršni odbor: Ana Mlinarić

© 2018 Općina Rasinja. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg