Aktivnosti DVD-a Kuzminec

vatr

Na početku 2011. godine održali smo godišnju skupštinu društva kao jednu od prvih aktivnosti društva u novoj godini. Na toj sjednici predložen je i usvojen plan rada za 2011.-tu. godinu koji smo krenuli ostvarivati u okvirima naših financijskih mogućnosti. Također na početku godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje VZO Rasinja. U nastojanju da se osnuje ova zajednica suglasni su bili svi predstavnici društva s područja općine Rasinja, pa se prišlo sazivanju osnivačke skupštine koja je održana dana 03.04.2011. godine. Osim vatrogasaca naše općine, tom skupu prisustvovali su i ugledni gosti: načelnik općine Rasinja gosp. Danimir Kolman, predsjednik vatrogasne zajednice županije Koprivničko-križevačke gosp. Ivan Golubić, te predstavnik županije Koprivničko-križevačke gosp. Stjepan Behin.

Kao što i sam naziv kaže,Vatrogasna zajednica općine(VZO) je općinska vatrogasna služba koja objedinjuje sva društva koja tu djeluju: a to su DVD Rasinja, DVD Kuzminec, DVD Koledinec, DVD Gorica-Grbaševec, te naknadno se priključuje DVD Podravska Subotica. Njezina Skupština samo je formalizirala i donijela konkretne odluke o ustrojstvu općinske vatrogasne zajednice. "Pripremu terena" je obavilo šest prethodnih sjednica Inicijativnog odbora koje su stvorile sve uvjete za ujedinjenje. Osnivačka skupština je samo trebala "uobličiti" već postojeću volju za ujedinjenjem u konkretne odluke.

vatrogJedna od glavnih aktivnosti bila je nastaviti sa uvježbavanjem vatrogasne natjecateljske jedinice na koju smo ponosni jer ispunjavaju sve zadatke, a posebice one koje im zada naš predsjednik. Veoma su aktivni što se tiče radnih akcija, odlaska na vatrogasne svečanosti pa tako i za uvježbavanja za natjecanja. Natjecateljska ekipa sudjelovala je na 7 različitih natjecanja i ostvarila je zadovoljavajuće rezultate, sudjelovali smo i na Općinskom natjecanju koje se održalo u Rasinji te smo ostvarili drugo mjesto i plasirali se na Županijsko natjecanje održano u Viriju na kojem smo ostvarili 20 mjesto od ukupno 29 natjecateljskih ekipa, međutim da nije bilo sitnih početničkih grešaka koje su nas stalno pratile sigurno bi rezultat bio puno bolji, ali na kraju najbitnije je druženje sa ostalim ekipama i nadam se da je to još veći poticaj za daljni rad. Ove godine također nastavlja se sa daljnim vježbama i pripremama za daljnja natjecanja, a i u planu nam je oformiti žensku ekipu koja je vec poćela sa uvježbavanjem. Također ove godine u planu nam je organiziranje vatrogasnog natjecanja koje će se održati 16.06.2012. godine.

Već duže vremena muku mučimo sa održavanjem škole za ispitanog vatrogasca koje nam je prijeko potrebno zbog samog opstanka društva. Napokon i to pitanje smo uspiješno riješili zahvaljujući vatrogasnoj zajednici općine Rasinja i vatrogasnoj zajednici županije KC-KŽ koja nam je omogućila predavanja i na kraju polaganje samog ispita. Stoga sada, napokon i nakon dugih godina, možemo sa ponosom reći da DVD Kuzminec ima kadar sposobnih i ispitanih vatrogasaca.

Duže vrijeme nismo imali dežurstva stoga smo se odlučili da obnovimo stari običaj i organiziramo dežurstva za vrijeme ljetnog perioda kada je opasnost od požara najveća. Stoga smo drugu godinu za redom održali dežurstva koja su bila u periodu od 07.07. do 17.07. po dvije smijene na dan.

Sudjelovali smo na obilježavanju dana Sv. Florijana u Rasinji, također sudjelovali smo na posveti kipa Sv. Florijana na Ješkovu. Sudjelovali smo i na obilježavanju dana općine Rasinja. Posjetili smo otok Kornate u organizaciji vatrogasne zajednice županije gdje smo odali počast poginulim kolegama vatrogascima.

Imali smo i redovne provjere vatrogasne opreme, učestale provjere ispravnosti agregata, kontrola nadzemnih hidranata za nedaj Bože nekakve intervencije, servis kombi vozila koji nas je najviše koštao jer smo ga morali prefarbavati u crvenu boju jer u protivnom nismo mogli proći tehnički pregled, te stalni popravci s obzirom da je kombi prestar. Što se tiće požara na svu sreću nismo imali ni jednu ozbiljnu intervenciju, osim požara smetlišta u susjednom Koledincu.

Društvo broji 76 članova, od toga 47 aktivnih članova, 12 podupirajučih članova, 11 članova mladeži i 6 začasnih članova.

© 2018 Općina Rasinja. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg